Mayonnaise

Ingrediënten voor 1 L:
• 6 eidooiers
• 1 L neutrale olie (arachide of druivenpit)
• 1 el mosterd
• 1 el azijn of citroensap
• Zout en witte peper

Bereidingswijze:
Eidooiers met mosterd, zout en peper loskloppen.
Olie druppelsgewijs toevoegen tot binding ontstaat.
Afwerken met azijn of citroen voor frisheid.

Smaakprofiel: zacht, romig, licht zuur en neutraal – basis voor afgeleide koude sauzen.


Sauce Tartare

Ingrediënten voor 1 L:
• 1 L mayonaise
• 60 g fijngehakte augurken
• 30 g kappertjes
• 30 g gehakte peterselie
• 30 g gehakte dragon
• 30 g gehakte bieslook
• 2 hardgekookte eidooiers, geplet

Bereidingswijze:
Alle ingrediënten zeer fijn hakken.
Door de mayonaise mengen net voor het serveren.

Smaakprofiel: pittig, fris en kruidig met een lichte zuurtegraad.


Sauce Rémoulade

Ingrediënten voor 1 L:
• 1 L mayonaise
• 1 el Dijonmosterd
• 30 g gehakte augurken
• 30 g kappertjes
• 30 g peterselie
• 15 g dragon
• 15 g kervel
• 2 ansjovisfilets (optioneel)

Bereidingswijze:
Mosterd mengen met de mayonaise.
Daarna alle fijngehakte kruiden en garnituren toevoegen.

Smaakprofiel: krachtig, pittig en mosterdachtig – ideaal bij koude vis of vlees.


Sauce Verte (Groene saus)

Ingrediënten voor 1 L:
• 1 L mayonaise
• 50 g peterselie
• 30 g dragon
• 30 g kervel
• 30 g spinazie
• 1 el azijn

Bereidingswijze:
Kruiden en spinazie kort blancheren, daarna afkoelen.
Tot puree mixen en door de mayonaise mengen.

Smaakprofiel: fris, kruidig en aromatisch met levendig groene kleur.


Sauce Ravigote froide

Ingrediënten voor 1 L:
• 1 L mayonaise
• 20 g gehakte peterselie
• 10 g kervel
• 10 g dragon
• 10 g bieslook
• 10 g kappertjes
• 10 g augurken
• 1 el wijnazijn

Bereidingswijze:
Kruiden en garnituren fijnhakken.
Met azijn mengen door de mayonaise.

Smaakprofiel: pittig, friszuur en zeer aromatisch.


Sauce Cocktail

Ingrediënten voor 1 L:
• 900 ml mayonaise
• 100 ml ketchup
• 1 el cognac of whisky (optioneel klassiek)
• 1 el citroensap
• 1 el room

Bereidingswijze:
Ketchup en room mengen met de mayonaise.
Op smaak brengen met citroen en eventueel cognac.

Smaakprofiel: zacht, romig en lichtzoet met fruitige tomatentoon.


Sauce Aioli

Ingrediënten voor 1 L:
• 6 eidooiers
• 10 teentjes knoflook, fijngewreven
• 1 L olijfolie
• 1 el citroensap
• Zout

Bereidingswijze:
Knoflook tot pasta wrijven met zout.
Eidooiers toevoegen en langzaam olie inwerken tot binding ontstaat.
Afmaken met citroen.

Smaakprofiel: krachtig, knoflookachtig en vol.


Sauce Mousquetaire

Ingrediënten voor 1 L:
• 1 L mayonaise
• 100 ml afgekoelde sauce piquante
• 1 el dragonazijn
• 1 el gehakte dragon

Bereidingswijze:
Mayonaise mengen met sauce piquante en dragonazijn.
Afwerken met gehakte dragon.

Smaakprofiel: pittig, zuur en kruidig.


Sauce Gribiche

Ingrediënten voor 1 L:
• 6 hardgekookte eidooiers
• 1 el mosterd
• 800 ml olie
• 100 ml azijn
• 60 g kappertjes
• 60 g augurken
• 30 g peterselie
• 30 g dragon
• 30 g kervel

Bereidingswijze:
Eidooiers fijnwrijven met mosterd.
Olie langzaam toevoegen tot emulsie ontstaat.
Afwerken met azijn en de gehakte garnituur.

Smaakprofiel: vol, kruidig en zuur met lichte korrelige textuur.


Sauce Andalouse

Ingrediënten voor 1 L:
• 700 ml mayonaise
• 300 ml ingekookte tomatensaus
• 50 g fijngehakte rode paprika
• 1 el citroensap

Bereidingswijze:
Afgekoelde tomatensaus mengen met mayonaise.
Paprika toevoegen en op smaak brengen met citroen.

Smaakprofiel: romig, lichtzoet, tomaterig en fris.


Sauce Provençale froide

Ingrediënten voor 1 L:
• 1 L mayonaise
• 100 ml tomatensaus
• 30 g knoflookpuree
• 1 el gehakte olijven
• 1 el gehakte ansjovis
• 1 el gehakte basilicum

Bereidingswijze:
Alle ingrediënten mengen tot een gladde saus.

Smaakprofiel: mediterraan, vol, kruidig en hartig.


Sauce Chantilly froide

Ingrediënten voor 1 L:
• 700 ml mayonaise
• 300 ml stijfgeklopte room
• 1 el citroensap

Bereidingswijze:
Room luchtig onder mayonaise spatelen.
Afwerken met citroen voor frisheid.

Smaakprofiel: luchtig, mild en friszuur.


Moderne sauzen

Joppiesaus

Ingrediënten voor 1 L:
• 700 ml mayonaise
• 200 ml ketchup of currysaus
• 100 g fijngehakte ui
• 1 tl kerriepoeder
• 1 el azijn
• Snufje suiker en zout

Bereidingswijze:
Ui en kerrie kort fruiten en laten afkoelen.
Mengen met mayonaise, ketchup, azijn en suiker.

Smaakprofiel: zoet, kruidig en licht pittig met herkenbare kerrietoon.


Sauce Américaine (Belgische koude variant)

Ingrediënten voor 1 L:
• 900 ml mayonaise
• 100 ml ketchup
• 1 el mosterd
• 1 el tabasco of sambal
• 1 el Worcestersaus

Bereidingswijze:
Alle ingrediënten glad mengen.

Smaakprofiel: pittig, licht zuur, tomatig en mosterdachtig.


Currysaus koud

Ingrediënten voor 1 L:
• 800 ml mayonaise
• 200 ml ketchup
• 2 el currypoeder
• 1 el citroensap
• Zout en eventueel suiker

Bereidingswijze:
Currypoeder mengen met ketchup en citroen.
Door de mayonaise roeren tot een gladde saus.

Smaakprofiel: kruidig, mild pittig en zoetzuur.


Samuraisaus

Ingrediënten voor 1 L:
• 800 ml mayonaise
• 150 ml sambal of chilisaus
• 50 ml ketchup
• Zout naar smaak

Bereidingswijze:
Sambal en ketchup mengen met mayonaise tot gladde saus.

Smaakprofiel: romig, pittig en vol.


Brasilsaus

Ingrediënten voor 1 L:
• 700 ml mayonaise
• 200 ml ketchup
• 100 ml ananassap of fruitsiroop
• 1 el mosterd

Bereidingswijze:
Alle ingrediënten mengen tot een glad geheel.

Smaakprofiel: zoet-fruitig, tropisch en romig.


Looksaus (moderne aioli)

Ingrediënten voor 1 L:
• 900 ml mayonaise
• 5 teentjes knoflook, fijngewreven
• 1 el citroensap
• Peper en zout

Bereidingswijze:
Knoflook mengen met mayonaise en citroen tot glad geheel.

Smaakprofiel: zacht knoflookachtig en romig, milder dan klassieke aioli.


Bickysaus

Ingrediënten voor 1 L:
• 600 ml mayonaise
• 200 ml mosterd
• 200 ml ketchup
• 30 g fijngehakte augurk
• Snufje curry en ui

Bereidingswijze:
Alle ingrediënten mengen tot een dikke, gladde saus.

Smaakprofiel: zoetzuur, kruidig en vol met lichte mosterdtoon.


Martino-saus

Ingrediënten voor 1 L:
• 900 ml mayonaise
• 50 ml ketchup
• 30 g mosterd
• 1 el tabasco of sambal
• 1 el Worcestersaus

Bereidingswijze:
Alle ingrediënten mengen tot een homogene saus.

Smaakprofiel: pittig, kruidig en lichtzuur, perfect bij filet américain.