Welke ingrediënten hebben we nodig om 1L mayonaise te maken?

4 Eigelen

1 EL mosterd

40ml azijn (of citroensap)

900 ml zonnebloemolie
(of een alternatieve olie met neutrale smaak)
Wat is de functie van elk ingrediënt?
-
Eidooiers → zorgen dat olie en azijn zich mengen (emulsie) en maken de saus romig.
-
Mosterd → helpt de emulsie en geeft wat smaak/pit.
-
Azijn of citroensap → maakt de saus fris, versterkt de binding en houdt de saus langer goed.
-
Olie → geeft volume, romigheid en mondgevoel.
-
Zout → versterkt de smaak.
-
Witte peper → geeft een subtiel pittige smaak.
-
Water (optioneel) → maakt de saus dunner of helpt bij herstel als hij dreigt te schiften.
Hoe maken we de mayonaise klaar?

Stap 1
Splits de eieren en hou het eigeel aan de kant voor de mayonaise.

Stap 2
Voeg de mosterd en azijn bij de eigelen. Roer met een garde tot alles mooi is vermengd.

Stap 3
Voeg straalsgewijs de olie toe terwijl je blijft kloppen met de garde.

Stap 4
Wanneer je een mooie smeuïge massa hebt werken we de mayonaise af met peper en zout.