Welke ingrediënten hebben we nodig om 1L mayonaise te maken?

4 Eigelen

 

 

 

 

 

1 EL mosterd

 

 

 

40ml azijn (of citroensap)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

900 ml zonnebloemolie
(of een alternatieve olie met neutrale smaak)

 

 

 

Wat is de functie van elk ingrediënt?

 

  • Eidooiers → zorgen dat olie en azijn zich mengen (emulsie) en maken de saus romig.

  • Mosterd → helpt de emulsie en geeft wat smaak/pit.

  • Azijn of citroensap → maakt de saus fris, versterkt de binding en houdt de saus langer goed.

  • Olie → geeft volume, romigheid en mondgevoel.

  • Zout → versterkt de smaak.

  • Witte peper → geeft een subtiel pittige smaak.

  • Water (optioneel) → maakt de saus dunner of helpt bij herstel als hij dreigt te schiften.

 

Hoe maken we de mayonaise klaar?

Stap 1

Splits de eieren en hou het eigeel aan de kant voor de mayonaise.

 

 

 

Stap 2

Voeg de mosterd en azijn bij de eigelen. Roer met een garde tot alles mooi is vermengd.

 

 

 

Stap 3

Voeg straalsgewijs de olie toe terwijl je blijft kloppen met de garde.

 

 

Stap 4

Wanneer je een mooie smeuïge massa hebt werken we de mayonaise af met peper en zout.